Cum sa stimulam natural lactatia? | Sublima
Image Alt

Blog

Voi avea sau nu lapte? Această întrebare este în mintea fiecărei viitoare mame. Nu trebuie să vă faceţi griji însă. Cazurile de hipogalactie sunt destul de rare şi sunt de obicei legate de tulburări hormonale preexistente sau alte probleme de sănătate.

Trebuie să ştiţi, din capul locului, că majoritatea mamelor produc suficient lapte pentru a-și hrăni bebelușul şi nu trebuie să vă temeţi de alăptare.  Şi, tot la fel de adevărat este că lactaţia nu se instalează  în abundenţă imediat după naştere!

De la început

În timpul sarcinii, hormonii pregătesc sânii pentru a fi gata să producă lapte odată cu naşterea bebeluşului. Este un proces natural şi nu este nevoie să faceţi nici un fel de pregătiri speciale în aşteptarea alăptării.

După naştere, lactaţia va fi indusă de producerea prolactinei, hormonul responsabil de producţia de lapte.  La început sânii vor produce o substanţă cunoscută ca şi colostru care  este primul superaliment al bebeluşului! Colostrul conține tot ceea ce are nevoie un copil, în cantitățile potrivite – are puţin zahăr, dar  este bogat în proteine şi o mare parte din aceasta este sub forma substanţe cu efecte imunitare, cum ar fi imunoglobulina A, special concepută pentru intestinul delicat al bebelușului pe care îl protejează de bacterii şi viruși care pot provoca infecție. Și asta nu e tot. Colostrul conține, de asemenea, vitamine și antioxidanți solubili în grăsimi, ajută la colonizarea intestinului cu lactobacili și are un efect laxativ natural.

Pentru ca laptele să îşi facă apariţia cât mai repede, este recomandat ca bebeluşul să fie ţinut la piept şi să aibă contact direct piele pe piele cu mama sa încă din primele ore ale vieţii.

Sfaturi utile

După colostru urmează laptele matern a cărui cantitate şi calitate pot fi influenţate de câteva trucuri de stimulare a lactaţiei:

Beţi multe lichide: Laptele este lichid, iar cu cât beţi mai multe lichide (ceai sau apă) veţi susţine o producţie optimă de lapte. Veţi vedea legătura directă atunci când bebeluşul se va hrăni şi vi se va face cumplit de sete imediat după ce s-a hrănit!

Nu vă stresaţi: Este poate cel mai important sfat pe care îl putem da mamelor. Stresul afectează direct cantitatea laptelui produs. Pentru a vă linişti, gândiţi-vă că milioane de femei ca dumneavoastră au alăptat bebeluşi şi că acesta este un proces absolut natural.  Renunţaţi să mai căutaţi pe Internet tot felul de informaţii negative despre imposibilitatea alăptării şi concentraţi-vă doar pe corpul vostru şi pe micul înger pe care îl aveţi la sân.

Căutaţi sprijin: Nu vă fie teamă să cereţi ajutorul mamei sau al prietenelor. Dintotdeauna tinerele mame au beneficiat de îndrumare şi ajutor din partea femeilor mai experimentate din familie. De ce femeia modernă ar trebui să renunţe la acest ajutor preţios? Ne-am obişnuit să facem totul singure, să fim puternice, să arătăm că putem. Dar de data aceasta poate că ar fi bine să lăsăm garda jos şi să ne bucurăm de ajutorul persoanelor apropiate.  Vă veţi putea odihni mai bine, veţi fi mai puţin stresată şi, ca atare, producţia de lapte va fi una optimă.

Hrăniți-vă sănătos: Calitatea laptelui este în directă corelaţie cu ceea ce mâncăm. Multe dintre alimentele pe care le mâncăm transpun în laptele matern anumite substanţe care îi pot face bine sau rău bebeluşului. Aţi observat probabil că, dacă mâncaţi ceapă sau usturoi, îngeraşul se strâmbă la masă…Puteţi introduce în alimentaţie şi alimente cu efect galactogen, adică de stimulare a lactaţiei, cum ar fi fulgi de ovăz, semințe de in, grăsimi sănătoase (ulei de nucă de cocos și lapte de nucă de cocos, ulei de in), avocado, usturoi și fructe cu coajă lemnoasă. Nu uitaţi că organismul are nevoie de minimum 1800 de calorii pe zi în timpul alăptării.

Apelaţi la suplimente naturale: Natura ne dă din nou o mână de ajutor şi ne pune la dispoziţie câteva plante care ajută la instalarea şi menţinerea unei producţii bune de lapte: drojdia de bere, schinduf, ciulinul, anasonul vă pot oferi corpului sprijinul necesar pentru o lactaţie bună. Sublima Stimularea Lactației de la Dacia Plant este recomandat pentru îmbunătățirea fluxului laptelui matern în timpul alăptării. Credinţa populară spunea că plantele care produc lapte (au o sevă albă), sunt bune pentru lactaţie.

Plante galactogene

Aceste plante sunt recomandate mamelor din două motive: sporesc producţia de lapte şi previn formarea de gaze la mamă şi nou-născut.

Anason: este una dintre cele mai vechi plante medicinale din lume. Există dovezi că anasonul a fost cultivat în 2000 de ani î.Hr. în Egipt și Grecia şi fost utilizat atât ca plantă medicinală, cât şi ca plantă aromatică. Anasonul ajută la eliminarea gazelor şi acționează ca un excelent tonic al stomacului. În plus crește secreția de lapte la femei și reglează menstrele.

Fenicul: de peste 2000 de ani, feniculul a fost folosit pentru probleme digestive și menstruale. Este, de asemenea, utilizat de femeile care alăptează pentru stimularea și creșterea producției de lapte matern. Fenicul este considerat a fi un galactagog, care este ceva care aduce mai mult lapte matern, iar unul dintre motivele pentru care funcționează foarte bine este că are proprietăți asemănătoare estrogenului.

Lăptucă: frunzele și tulpinile lăptucii conțin o substanță numită latex, care conține fitosferină. Are efecte laxative, diuretice şi digestive. Este folosită uneori şi ca plantă galactogenă.

Schinduf: cunoscut de sute de ani, schinduful are o pleiadă de virtuţi,  de la stimularea apetitului, creşterea producţiei de salivă şi suc gastric şi până la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Schinduful se bucură de o mare reputaţie în rândul femeilor, care îl consideră perfect pentru stimularea lactaţiei, încă din primele zile de viaţă ale bebeluşului.

Laptele matern este alimentul ideal pentru bebeluşi şi este bine să faci tot ce poţi pentru a-l alăpta cât mai mult. Nu te lăsa cuprinsă de deznădejde dacă lucrurile nu merg aşa cum ai visat. Totul va intra în normal odată ce vă veţi cunoaşte mai bine, te vei linişti şi vei apela la produse naturale sigure pentru stimularea lactaţiei.