Cauzele durerilor de sani | Sublima
Image Alt

Blog

Atunci când simţim că ne dor sânii, ne gândim la ce este mai rău. Înainte de a citi ce sunt, de unde vin şi cum se tratează durerile de sân, trebuie să vă liniştiţi: în marea lor majoritate durerile nu au cauze maligne ci sunt cauzate de schimbări hormonale.

O femeie întâlneşte durerile de sân într-o anumită perioadă sau chiar în toate etapele vieţii sale de femeie. Unele femei le resimt ocazional, sunt deranjate de ele cu câteva zile înainte de fiecare perioadă menstruală, iar altele sunt chinuite de ele săptămâni la rând. Multe femei spun chiar că sânii sunt atât de umflaţi şi de dureroşi încât nu pot nici măcar să poarte sutien.

Durerea de sân (mastalgia) apare de obicei cu o săptămână înainte de menstruaţie, când estrogenul este la cote maxime. Dar durerile de sân pot fi şi un semn timpuriu de sarcină sau indică intrarea în menopauză, ambele perioade fiind caracterizate de fluctuaţii hormonale puternice.

Dureri ciclice și non-ciclice

Majoritatea femeilor resimt o sensibilitate ciclică a sânilor. Acesta este de obicei generalizată pe ambii sâni şi este asociată cu ciclul menstrual. Poate începe undeva după mijlocul ciclului sau în săptămâna dinaintea menstruaţiei şi dispare de obicei când aceasta începe. Este normală şi o senzaţie de sâni umflaţi în perioadele cu durere.

O treime dintre femei experimentează însă dureri de sâni non-ciclice, adică dureri de sâni persistente de-a lungul întregii luni şi localizate de obicei într-o anumită zonă a sânilor. Acest tip de durere este cauzat de dezechilibrul hormonal, de sarcină, terapia de înlocuire hormonală, medicamente, infecţii locale, chisturi şi foarte, foarte rar de cancerul de sân.

Ce putem face?

Dacă aveţi sâni generoşi, asiguraţi-vă că aveţi un sutien potrivit care să vă ofere suportul de care aveţi nevoie. Extrem de multe dureri de sâni sunt cauzate de sutienele prost croite, cu dimensiuni inadecvate! Un sutien bun poate părea scump, dar este de fapt o investiţie în sănătatea voastră şi a sânilor voștri!

Consultați medicul şi faceţi o ecografie mamară. Dacă aveţi un chist, sau mai multe, el vă va spune ce să faceţi în continuare. În momentul puseelor dureroase este bine să puneţi comprese fierbinţi şi să luaţi medicamente antiinflamatoare care ajută la ameliorarea durerii.

Cele mai multe dureri de sâni non-ciclice sunt însă cauzate de dezechilibrele hormonale, în special dominanţa estrogenică. Estrogenul stimulează creşterea ţesutului mamar şi duce de asemenea la inflamaţii. Este important să diagnosticaţi acest dezechilibru hormonal cu ajutorul unui medic.

Cauzele comune ale dominanţei estrogenului sunt:

  • Excesul de grăsime corporală (> 28%). Grăsimea corporală produce mai mult estrogen.
  • Glandele suprarenale controlează şi hormonii feminini.
  • Constipaţie şi aport insuficient de fibre. Nu se elimină eficient estrogenul.
  • Detoxifiere hepatică deficitară. Nu se elimină eficient estrogenul.
  • Expunere la estrogenul din mediu. Duce la acumulări nejustificate.

În plus, din cauza toxinelor de mediu, rezistenței la insulină și stresului, putem avea o rată mai mare de substanțe chimice numite citokine inflamatorii care circulă în corpul nostru. Acestea pot crește sensibilitatea şi durerea ciclică şi non-ciclică a sânilor.

Un trai sănătos şi evitarea expunerii la estrogenul din mediu sunt extrem de importante pentru reducerea excesului de estrogen. Mâncaţi alimente organice, faceţi o cură de detoxifiere a ficatului pentru a putea procesa corect excesul de estrogen, menţineţi o digestie corectă cu ajutorul legumelor şi fructelor din alimentaţie şi beţi apă în cantităţi suficiente.

Natura vine în ajutor

Durerile de sân pot fi ameliorate şi apelând la suplimente naturale. Vitex, de exemplu, este cunoscut pentru faptul că ajută la reducerea simptomelor sindromului premenstrual, inclusiv a durerilor de sân. La fel, zmeurul, cunoscut în principal pentru capacitatea sa de a linişti uterul iritabil în sarcină, are efecte excelente de ameliorare a sindromului premenstrual.

Trifoiul roşu este de asemenea un remediu excelent contra durerilor de sâni şi a sensibilităţii sânilor, aproape 50% dintre femeile care l-au experimentat spunând că au resimţit ameliorări reale. Seminţele de luminiţă conţin un compus cu efecte antiinflamatoare care ajută la scăderea intensităţii durerii de sân ciclice şi non-ciclice.

Nu în ultimul rând, vitamina E, poate fi un remediu contra durerilor de sâni.

Nu uitaţi să abordaţi un stil de viaţă sănătos, să faceţi mişcare şi să mergeţi la medic! Fiecare piesă din acest puzzle al sănătăţii are rolul ei extrem de important în ameliorarea şi tratarea durerilor de sân!