O vara fara grija infectiilor urinare! | Sublima
Image Alt

Blog

Pentru cei mai mulți dintre noi, vara înseamnă soare, mare, nisip și înghețată. Dar pentru un număr foarte mare de femei, perioada verii este asociată cu riscul apriției infecţiilor urinare.

Deşi pare că ar trebui să fie exact invers, vara este sezonul de vârf pentru infecţiile urinare, în acest anotimp raportându-se aproximativ cu o treime mai multe cazuri decât în restul anului.

Cauzele infecţiilor au fost identificate ca fiind deshidratarea (nu există suficient lichid pentru eliminarea vezicii) şi creșterea activității sexuale în timpul verii, ceea ce crește probabilitatea de iritare a uretrei și a înmulţirii bacteriilor care intră în vezică.

Se estimează că jumătate din toate femeile au o infecţie urinară la un moment dat în viaţă şi, dintre acestea, peste 50% din femeile cu vârsta peste 55 de ani şi 36% dintre femeile tinere vor avea o recidivă a infecţiei în mai puţin de un an!

Unele femei trec prin chinul infecţiilor recurente ani şi ani la rând. Cu atât mai mult, cele care suferă de infecţii recurente trebuie să se pregătească cu atenţie pentru vară.

Simptomele unei infecţii urinare

În general femeile ştiu când au de a face cu o infecţie urinară deoarece:

 • Simt o senzaţie de arsură când urinează
 • Simt nevoia de a merge des la toaletă
 • Resimt o presiune în partea de jos a abdomenului
 • Urina are o culoare închisă, este tulbure şi are un miros anormal, înțepător
 • Se simt obosite sau au frisoare

Prevenţia infecţiilor urinare

Mai importantă decât tratamentul infecţiilor este prevenţia acestora. Iar femeile şi fetele care experimentează infecţii recurente trebuie să fie de două ori mai vigilente. Mai ales în timpul verii metodele de prevenţie trebuie urmate conştiincios, astfel încât să aveţi o vacanţă fără griji!

 1. Mergeţi cât de des este nevoie la toaletă şi goliţi complet fără să vă grăbiţi
 2. Ștergeţi-vă întotdeauna din faţă în spate pentru a evita contaminarea cu bacterii din intestinul gros
 3. Faceţi duşuri în loc de băi şi evitaţi produsele de igienă parfumate care vă pot irita şi sensibiliza zona intimă
 4. Înainte de sex spălaţi zona intimă cu un produs cu PH neutru şi după sex goliţi vezica urinară pentru a elimina bacteriile din uretră
 5. Multă apă! Apa ajută la golirea frecventă a vezicii urinare şi la eliminarea bacteriilor. Mai ales în timpul verii, hidratarea continuă este crucială pentru evitarea infecţiilor urinare. Vara corpul pierde apă în mod natural prin instituirea mecanismelor de termoreglare, bazate pe transpiraţie în principal. De aceea, înlocuirea apei pierdute este esenţială pentru prevenţia înmulţirii bacteriilor dăunătoare în vezică.
 6. Evitați purtarea lenjeriei de corp și a costumelor de baie strâmte. Acestea pot irita zona intimă și pot crește riscul de a obține infecții bacteriene
 7. Igiena personală este esenţială în timpul verii: evitați folosirea prosoapelor și a costumelor de baie umede! Spălați-le adesea și schimbați-vă în îmbrăcăminte de bumbac curată și uscată imediat ce ați terminat să înotați.

Sfaturile sunt la fel de importante atât pentru femei, cât şi pentru fete, care deseori uită să bea apă, preferă hainele strâmte (de multe ori de calitate slabă) şi nu acordă o atenţie deosebită metodelor stricte de igienă.

Plantele ne dau o mână de ajutor sănătoasă

Pe lângă sfaturile de mai sus, în timpul verii vă puteţi proteja eficient cu soluţiile naturale bazate pe plante cu efecte antimicrobiene, antiseptice şi diuretice. Dintre plantele cu efectele cele mai puternice asupra infecţiilor urinare şi pentru prevenţia acestora se remarcă rumenul merişor. Numeroase studii au arătat că acesta împiedică fixarea bacteriilor dăunătoare (şi a celor de E.coli) pe pereţii tractului urinar şi în vezica urinară.

Merişorul are un conţinut ridicat de proantocianidine (PAC) care împiedică formarea biofilmului microbian, adică a unei structuri complexe create de microbi pentru a se proteja de acțiunea sistemului imunitar sau a medicamentelor. Poate preveni astfel instalarea şi dezvoltarea unei infecţii urinare şi are efecte pozitive în reducerea riscului de recidivă a acestui tip de infecţii.

Combinat şi cu alte plate cu efecte antimicrobiene, antiseptice şi diuretice, poate deveni o soluţie bună de prevenţie a infecţiilor urinare.

Urmaţi sfaturile de mai sus şi cu siguranţă veţi avea o vară fără grija infecţiilor urinare!