5 mituri despre infectiile urinare | Sublima
Image Alt

Blog

Odată cu vremea rece, incidenţa infecţiilor urinare creşte, iar neplăcerile cauzate de acestea fac ca mii de femei să sufere în perioada toamnei.

Dar ce este adevărat şi ce nu din „miturile” legate de aceste infecţii neplăcute şi deranjante? De exemplu, este adevărat că multe dintre simptomele resimţite de femei pot fi asociate şi altor afecţiuni. Sau că a urina după sex este o cale bună de a preveni infecţiile. Dar faptul că poţi lua o infecţie urinară doar după sex nu mai este deloc adevărat!

Haideţi să vedem care sunt miturile şi adevărurile legate de infecţiile urinare.

  1. Infecţiile urinare sunt o problemă de igienă

FALS. Infecţiile urinare nu apar ca urmare a unei igiene deficitare. Singurul mod în care igiena poate contribui la instalarea unei astfel de infecţii este dacă vă ştergeţi din spate în faţă şi aduceţi bacteriile care în mod normal trăiesc în colon, aproape de uretră. Este important ca întotdeauna să vă ştergeţi din faţă în spate şi să evitaţi riscul de contaminare a uretrei.

Uneori chiar igiena excesivă este un factor care contribuie la instalarea unei astfel de infecţii. Curăţarea zonei vaginale cu substanţe agresive duce la dispariţia bacteriilor bune şi lactobacililor care previn înmulţirea bacteriilor dăunătoare.  Atenţie la igiena excesivă mai ales dacă suferiţi de infecţii recurente!

  1. Usturimea este semn sigur de infecţie urinară

FALS. Usturimea în timpul urinării este un simptom foarte frecvent al infecţiilor urinare, dar se aplică și unui număr de alte afecţiuni. Pentru femei, usturimea poate însemna o infecție fungică (candidoză) sau o vaginită bacteriană. Candidoza vaginală este cauzată de modificarea microflorei bacteriene întâlnite în mod normal în vagin şi are în plus ca simptome (dar nu întotdeauna) scurgeri albicioase, mâncărime şi sensibilitate crescută a perineului. Vaginita bacteriană apare în urma unui dezechilibru al florei bacteriene din vagin. Ca urmare a dezechilibrului, flora normală, bazată pe lactobacilli, este înlocuită cu o floră abundentă de alte bacterii prezente în vagin. Principalul responsabil pentru vaginita bacteriană este bacteria Gardnerella Vaginalis, care se înmulţeşte excesiv, provocând infecția.

  1. Numai femeile fac acest tip de infecţii

FALS. Bărbaţii, ca şi femeile, pot avea infecţii urinare. Este adevărat însă că femeile sunt mai expuse la acest tip de infecţii din cauza anatomiei feminine care permite mai uşor bacteriilor din colon să intre în aparatul urinar. Mai mult, unele femei sunt mai expuse riscului de infecţii urinare. Femeile active sexual au un risc crescut de contaminare a uretrei cu bacterii dăunătoare.  Femeile însărcinate au un risc crescut din cauza faptului că hormonii de sarcină pot schimba bacteriile din tractul urinar şi pot relaxa sfincterul. Nici femeile la menopauză nu sunt ferite de infecţii, deoarece din cauza secreţiei scăzute de estrogen, ţesutul vaginal devine subţire şi uscat permiţând creşterea bacteriilor dăunătoare. Tot expuse unui risc crescut sunt femeile cu diabet sau afecţiuni ale rinichilor.

  1. Prevenţia naturală nu are nici un fel de efect

FALS. S-a demonstrat faptul că o atitudine preventivă şi anumite plante pot ajuta la prevenţia infecţiilor urinare. Printre metodele de prevenţie se numără o igienă bună (în special ştergerea din faţă în spate), o hidratare corespunzătoare care să permită o curăţare permanentă a vezicii, urinarea după sex şi urinarea regulată, folosirea lenjeriei de bumbac, limitarea băilor la maxim 30 de minute. De asemenea, soluţiile naturale sunt o modalitate excelentă de a ţine infecţiile urinare în şah.

Plantele medicinale au o mulţime de acțiuni benefice pentru tractul urinar dincolo de acțiunea antibiotică simplă. Astfel, există plante cu efecte antimicrobiene pentru eliminarea infecțiilor bacteriene; cu efecte antiinflamatoare pentru calmarea durerii și disconfortului; cu efecte diuretice pentru curăţarea tractului urinar etc.

Printre cele mai cunoscute şi puternice plante medicinale cu efecte benefice în infecţiile urinare se numără merişorul, coada calului, strugurele ursului şi mătasea de porumb.

Merişorul are efecte astringente care împiedică aderarea bacteriilor (E-coli) la membranele mucoase ale tractului urinar şi previne astfel infecţiile urinare. Strugurele ursului este un bun diuretic şi antiseptic urinar, coada calului este un excelent diuretic şi astringent care ajută la golirea eficientă a vezicii, iar mătasea porumbului răcoreşte şi hidratează mucoasele iritate ale tractului urinar, fiind un bun antiinflamator calmant pentru rinichi și vezică.

  1. Infecţia urinară trece de la sine

Este posibil, dar rar, ca o infecţie urinară minoră să treacă de la sine. În schimb, multe dintre infecţiile urinare lăsate netratate pot avansa în corp și pot determina o infecție mai profundă a vezicii urinare. În cazurile grave se poate ajunge la chiar la infecţii ale rinichilor.

În încheiere, nu uitaţi că infecțiile urinare, inclusiv cele recurente, necesită îngrijiri medicale. Când sunt tratat prompt și eficient, riscul de complicații grave scade vertiginos.