Factorii de risc pentru cancerul mamar | Sublima
Image Alt

Blog

Păstrarea sănătății

Cu toții ne dorim să fim sănătoși de-a lungul întregii noastre vieți.

O mai bună cunoaștere a bolilor importante, ne permite uneori să le evităm sau, cel puțin să acționăm chiar din momentul apariției lor, ceea ce asigură de multe ori vindecarea lor.

Probleme actuale – Cancerul mamar

Cancerul de sân este cancerul întâlnit cel mai frecvent în lume femeilor. Numai în 2018 s-au înregistrat peste 2 milioane de cazuri noi.

Există unii factori care nu pot fi schimbaţi, cum ar fi sexul, vârsta sau genetica, şi alţi factori care pot fi influenţaţi în mod pozitiv: excesul de greutate, lipsa mişcării, fumatul şi o dietă nesănătoasă.  Iată, pe scurt cum pot influenţa anumiţi factori riscul de cancer mamar.

În România cancerul de sân are incidența cea mai mare dintre toate tipurile de cancer și din păcate o rată de mortalitate crescută, cauzată de prezentarea tardivă la medic și de identificarea târzie a leziunilor canceroase.

Sănătatea sânilor este esențială pentru sănătatea femeii și, de aceea, îngrijirea lor trebuie să devină o prioritate.

Mecanisme si evoluție

Cancerele sunt boli caracterizate printr-o proliferare dezordonată, necontrolată și continuă a celulelor. Atunci când o celulă devine canceroasă, ea se multiplică dând naștere altor celule, ele însele canceroase.

Evoluția cancerului este în general îndelungată. Primele simptome apar adesea după mai mulți ani de la constituirea acestuia. Evoluția bolii e diferită de la un tip de cancer la altul și de la o persoană la alta. În corpul uman există 300 de tipuri de celule, fiecare dintre ele putând da naștere unui anumit tip de cancer.

Modul de viață și comportamentul individului sunt implicate în 80% din cancere. Un alt factor principal este vârsta. 1% din cancere apar înaintea vârstei de 15 ani, în timp ce 55% din ele sunt diagnosticate după 65 de ani.

Prevenire și depistare

Cancerul de sân este depistat printr-o radiografie de sân (mamografie). Aceasta trebuie efectuată la fiecare 2 sau 3 ani începând cu vârsta de 50 de ani și mai devreme în caz de risc familial. Această depistare precoce estimează o reducere cu 30% a mortalității cauzate de cancerul de sân.

Alimentația bogată în grăsimi saturate (de origine animală, în primul rând – carne și produse lactate) și săracă în fibre crește riscul pentru cancerele digestive (stomac, colon și rect) și pentru cancerul de sân, uter și prostată.

Factori ce nu pot fi influenţaţi

Genetica

Toate trăsăturile moștenite sunt transmise prin gene. Fiecare persoană are două copii ale fiecărei gene: o genă de la fiecare părinte. Deoarece fiecare părinte trece exact jumătate din genele sale fiecărui copil, oricare dintre trăsăturile genetice ale părintelui are șanse de 50% de a fi transmisă copilului.

„BRCA“ Numele este o abreviere pentru “BReast CAncer gene.” BRCA1 si BRCA2 sunt doua gene care influenţează riscul unei persoane de a dezvolta pe parcursul vieţii cancer de sân.

Toata lumea are ambele gene BRCA1 si BRCA2. Aceste gene joacă în mod normal un rol important în prevenirea cancerului de sân, ajutând la repararea pauzelor de ADN care pot duce la cancer și la creșterea necontrolată a tumorilor. Din acest motiv, genele BRCA sunt cunoscute ca gene supresoare tumorale. Dar în momentul în care apar mutaţiile genetice, lucrurile se schimbă. Un procent mic de femei (aproximativ una din 400, sau 0,25% din populație) au gene mutante BRCA1 sau BRCA2 care nu mai pot repara eficient ADN-u deteriorat. Din acest motiv, persoanele cu o genă modificată BRCA au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.

Vârsta

Ca și în cazul altor boli, riscul de cancer mamar crește odată cu îmbătrânirea. Potrivit Societății Americane pentru Cancer,  circa 1 din 8 tipuri de cancer mamar invaziv apar la femeile cu vârsta sub 45 de ani.  La femeile cu vârsta de 55 ani sau mai mult incidenţa cancerelor invazive creşte la 2 din 3 tipuri.

Procesul de îmbătrânire poate fi considerat cel mai mare factor de risc pentru cancerul de sân. Asta pentru că avem un risc crescut de apariţie a daunelor genetice în organism şi nu mai suntem capabili de a repara deteriorările genetice.

Factori ce pot fi influenţaţi

Sarcina şi alăptarea

Interesant, modul în care ne îndeplinim rolul de femei are un cuvânt de spus în riscul cancerului de sân. Astfel, femeile care au născut la termen înainte de 30 de ani au un risc mai scăzut de cancer de sân decât celelalte, la fel ca şi cele care au ales să îşi alăpteze natural bebeluşul o perioadă de un an sau mai mult!

Greutatea

Greutatea în exces duce de asemenea la un risc crescut de cancer de sân. Femeile supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a face cancer de sân, mai ales după menopauză, iar cele care au avut deja boala, au un risc de recurenţă mai mare. Acest lucru se datorează ţesutului gras în exces care poate crește riscul de cancer de sân prin creșterea nivelului de estrogen. De asemenea, femeile care sunt supraponderale tind să aibă niveluri mai ridicate de insulină, un alt hormon. Un nivel ridicat de insulină a fost, de asemenea, legat de unele forme de cancer, inclusiv cancerul de sân.

Dieta nesănătoasă

Ştiaţi că dieta nesănătoasă este parţial responsabilă pentru mai mult de 30-40% din totalul cazurilor de cancer? Poate nu este întâmplător faptul că, în topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de cancer la sân apar trei ţări dezvoltate din Europa: Belgia, Luxemburg şi Olanda…

O dietă sănătoasă, scut împotriva cancerului de sân!

În primul rând trebuie să fim conştiente că nicio dietă sau un aliment nu poate stopa apariţia cancerului de sân. Dar, la fel de adevărat, este faptul că o dietă sănătoasă poate stimula sistemul imunitar şi îi poate furniza organismului anumite substanţe nutritive care să îl ajute să lupte eficient împotriva bolii.

Fără îndoială, primul pas către o dietă sănătoasă este să eliminăm pe cât posibil alimentele cultivate cu ajutorul pesticidelor, substanţe chimice legate direct de incidenţa crescută a cancerelor de sân. Apoi, o dietă bogată în fructe, legume şi cereale integrale va oferi corpului dumneavoastră substanţele nutritive de care acesta are nevoie.

Nu este deloc întâmplător că cancerul de sân este mai puțin frecvent în țările în care dieta tipică se bazează pe plante și are un conținut redus de grăsimi şi des întâlnit în cazul ţărilor dezvoltate, unde există o dietă bazată pe alimente ultraprocesate. De aceea este important să acordăm o importanţă crescută la ceea ce punem pe masă şi în ce cantităţi.

Recomandările specialiştilor încep, bineînţeles, de la fructe şi legume.

Fructele şi legumele sunt bogate în flavonoide și carotenoide, care au un impact pozitiv asupra organismului. Printre fructele şi legumele recomandate în prevenirea cancerului de sân se numără:  ardeii, roşiile, vinetele, citricele, morcovii, broccoli, napii, ceapa, merele, perele, piersicile şi căpşunile.

Fibrele sunt de asemenea pentru o dietă sănătoasă deoarece susțin sistemul digestiv și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Consumul de legume bogate în fibre, cum ar fi lintea, a fost asociat cu un risc redus de cancer mamar.

În ceea ce priveşte grăsimile, rolul lor este încă controversat. Unele studii pe animale și date epidemiologice au sugerat că anumite tipuri de grăsimi pot declanșa dezvoltarea cancerului de sân. De aceea, ar fi bine să limitaţi consumul de carne animală de vită, miel, organe, ca şi smântână, unt, îngheţată, brânzeturi grase, să evitaţi alimentele care conţin acizi grași trans, cum ar fi produsele de panificație preparate comercial, biscuiții și margarina, şi să măriţi consumul de carne de pasăre (de curte) şi proteine vegetale (linte). Creșterea consumului de pește de 3 ori pe săptămână va crește aportul de acizi omega-3-polinesaturaţi, despre care cercetările au sugerat că pot inhiba creșterea tumorilor mamare.

Vedem deci că o dietă cât mai naturală ajută la scăderea riscului de cancer de sân prin contribuţia la o greutate sănătoasă şi prin infuzia de substanţe nutritive în organism care ajută la creşterea imunităţii şi activarea mecanismelor de protecţie ale acestuia.