Hormonii din alimente. Ce mai mâncăm? | Sublima
Image Alt

Blog

În cazul femeilor care au un sistem hormonal fragil şi complicat mâncarea poate avea efecte puternice asupra dezechilibrelor hormonale.

Ca un orologiu cu un sistem complicat şi minuţios pus la punct de maestrul ceasornicar, la fel şi sistemul hormonal feminin merge perfect atâta timp cât sunt îndeplinite toate condiţiile pentru funcţionarea sa. Însă în momentul în care intervine ceva în funcţionarea complicată a ceasului, efectele negative încep să apară. Orologiul feminin nu mai arată cu acurateţe sănătatea şi starea de bine, ci devine încet şi este dereglat uneori iremediabil.

Printre cele mai nocive substanţe care afectează echilibrul hormonal sunt chimicalele folosite la producerea legumelor, precum şi surplusul de hormoni şi antibiotice din carne, ambele conţinute de dieta omului modern.

Producția modernă de alimente încorporează o gamă largă de produse chimice sintetice. Multe dintre aceste substanțe chimice au potențialul de a fi foarte dăunătoare oamenilor dacă sunt expuși la concentrații ridicate sau la concentrații scăzute pe o perioadă extinsă de timp. Este importantă sublinierea faptului că şi cantităţile mici, considerate sigure de industria alimentară, pot avea efecte extrem de nocive asupra organismului uman, cu efecte uneori ireversibile.

Hormonii din alimente

Vă întrebaţi ce caută hormonii în mâncarea pe care o punem pe masă? Ei bine, hormonii sunt administrați de exemplu animalelor tinere (pui, vite) pentru a le face să crească mai  rapid şi a câştiga cât mai mult în greutate. Vacile de exemplu cresc mai repede, au mai multe carne şi produc mai mult lapte.

Tratarea animalelor cu hormoni (estrogeni sintetici şi testosteron) nu este o practică nouă, ea existând de câteva decenii. Lucrurile au evoluat şi substanţele de asemenea, însă experimentele nu au fost dintre cele mai fericite. În anii 50, vacile au fost injectate cu un estrogen bazat pe un compus numit dietilstilbestrol (DES), iar consumul cărnii acestora de către femeile care luau anticoncepţionale bazate pe acelaşi compus, a dus la creşterea riscului de cancer vaginal la…fiicele acestora! În urma protestelor DES este eliminat din utilizarea în medicină şi agricultură, dar numai pentru a fi înlocuit de alte tipuri de estrogen sintetic.

O altă clasă de hormon folosită şi astăzi este hormonul recombinant de creștere bovină (rBGH), destinată creşterii producţiei de lapte a bovinelor. Deşi studiile actuale îl prezintă ca fiind sigur pentru organism, combinaţia sa cu alte substanţe chimice din organism poate creşte riscul de cancer.  Deşi cercetările arată că în general hormonul nu interferează cu sănătatea umană, Uniunea Europeană a interzis folosirea acestui hormon din pentru a evita posibilitatea de a declanşa probleme grave de sănătate şi a elimina incertitudinile legate de folosirea pe termen lung.

Uniunea Europeană a făcut chiar un pas înainte şi a interzis folosirea oricăror tipuri de hormoni la bovine, pentru motivele enumerate mai sus.

Alte chimicale şi alimentaţia de tip fast food

Din nefericire, situaţia nu este deloc roz nici în ceea ce priveşte chimicalele folosite în alimentaţie şi efectele lor asupra sistemului hormonal, mai ales a celui feminin.

Dacă vreţi să mâncați sănătos, va trebui să renunțați la fast food, care are un conținut ridicat de sodiu, zahăr și grăsime. În plus faţă de aceasta, un nou studiu arată că alimentele de tip fast food sunt pline de o gamă de substanțe chimice numite ftalați, care au fost legate probleme de sănătate legate de dezechilibrele hormonale sau reducerea numărului de spermatozoizi.

Raportul publicat în revista Environmental Health Perspectives, arată că persoanele care mâncau în mod obişnuit hrană de tip fast food au avut niveluri mai mari la două substanțe care apar atunci când ftalații – care fac materialul plastic să fie mai flexibil – se descompun în organism.

Se presupune că ftalații ajung în mâncare în timpul preparării sau ambalării. Mănușile din plastic şi caserolele în care se livrează mâncarea pot fi sursa, iar căldura alimentelor face ca acest transfer să aibă loc rapid.

Dar chiar şi peştele, considerat un aliment sănătos, poate conține niveluri ridicate de hormoni, antibiotice, PCB și mercur. Acestea sunt substanțe chimice care afectează sistemul endocrin şi fac ca nivelurile de estrogen și progesteron să o ia razna. Practic, substanţele încriminate distrug semnalizarea hormonală şi orice femeie care are probleme cu ciclul sau fertilitatea trebuie să ia în considerare eliminarea peştelui de crescătorie (în special somon).

Organic este scump?

Gândiţi-vă de două ori atunci când treceţi de raftul cu produse bio spunând că sunt „prea scumpe”.  Preţul alimentelor organice este dat de metodele naturale de creştere şi dacă mai punem la socoteală şi sănătatea câştigată, preţul lor nu mai este deloc ridicat!

Atenţie la ceea ce mâncaţi pentru că, nu-i aşa, mâncarea este medicament!