Universul Sublima | Sublima

1-10 ani

Mici, grațioase și drăgălașe, fetițele ascund de mici puterea de a controla lumea! Zâmbetele și grația cu care știu să își acompanieze fiecare gest, fac din ele adevărate prințese!
Încă din primii ani de viață ai fetelor încep să se contureze diferențele față de băieți. Fetele sunt mai precoce, mai rapide în gândire și se dezvoltă puțin mai repede.
Cel mai important lucru la această vârstă este ca fetițelor să le fie inoculat respectul de sine și o imagine pozitivă și realistă asupra feminității. Imaginea promovată de societate, a femeii cu siluetă subțire, mereu bine dispusă și gata să îndeplinească orice rol, oricât de greu, le face încă de pe acum pe micile fete să aibă o imagine distorsionată asupra feminității.
Este important ca ele să fie învățate despre faptul că este normal ca fiecare femeie să aibă alt tip de corp și că frumusețea nu are un standard definit. Mai mult, trebuie să știe că frumusețea unei femei vine nu numai din aspectul fizic, ci mai ales din interior!
Dacă ai o fetiță, începe încă de pe acum să îi explici diferențele dintre sexe, să îi vorbești despre reproducere și igiena intimă. Sunt lucruri firești care, spuse cu tact, o vor ajuta să parcurgă mai ușor perioada pubertății și o vor feri de probleme.

800-700px
10-18-ANI

10-18 ani

Este momentul in care fetele pașesc in pubertate și incep sa experimenteze o multime de schimbari care pot parea infricoșatoare. Aparitia coșurilor, creșterea sanilor, starile psihice alternante sau aparitia menstruatiei paveaza drumul de la copil la femeie. Schimbarile resimtite la aceasta varsta sunt datorate modificarii hormonilor din organism care se pregatește pentru realizarea rolului femeii: acela de a procrea.
Aparitia menstruatiei este un eveniment plin de emotie pentru fete și, de obicei, este insotita de dureri menstruale, balonari și stari neplacute. In plus, iureșul hormonal din organism face ca tinerele fete sa treaca printr-o gama larga de sentimente pe care de-abia acum le descopera și invata sa le gestioneze.
Daca te afli la pasul dintre copilarie și maturitate, nu te speria! Abordata corect, poate fi una dintre cele mai frumoase perioade ale vietii tale. Pentru ca toate lucrurile sa decurga cat mai bine, nu uita sa:
- Mananci sanatos
- Vorbești cu medicul de familie despre schimbarile la care te poti aștepta
- Afli mai multe despre sanatatea sexuala și metodele de contraceptie
- Fii atenta la igiena intima. Daca ești virgina, nu folosi tampoane interne
- Vorbești cu parintii ori de cate ori treci prin probleme la școala sau probleme sentimentale
- Sa va suplimentati dieta cu suplimente nutritive potrivite varstei

18-45 ani

Pasul spre feminitatea deplina! Sunt anii in care sexualitatea este descoperita, experimentata și folosita cu cea mai mare arta! Este perioada de timp in care femeia devine pe rand partenera de viata și apoi mama.
Viata sociala și profesionala a femeii se afla la apogeu și ea trebuie sa jongleze cu o serie de roluri dificile: om de cariera, mama, partenera. In același timp ea este pe un continuu drum in care se descopera și iși cristalizeaza in permanenta personalitatea.
Dupa iureșul hormonal al pubertatii urmeaza perioada in care femeia trebuie sa iși cunoasca in profunzime corpul și ritmurile interioare și sa realizeze imediat atunci cand lucrurile nu sunt așa cum ar trebui sa fie. Sanatatea femeii este complexa, fiind guvernata de fragilul echilibru hormonal și este important ca sanatatea sexuala și reproductiva sa fie mereu parte a ingrijirii feminine.
Pentru ca tu sa fii implinita atat fizic, cat și psihic, nu uita sa:
- Mergi la medicul ginecolog pentru controale regulate cel putin o data pe an
- Mananci sanatos
- Faci cel putin 30 de minute de sport in fiecare zi
- Ai grija sa iti mentii greutatea in limite normale
- Sa limitezi consumul de alcool și medicamente
- Suplimentezi dieta cu suplimente nutritive potrivite varstei

18-45
mature

45+ ani

Dupa discretul prag de 45 de ani, femeile sunt parca mai radioase și mai implinite ca niciodata. Se cunosc cu adevarat și știu cu exactitate ce le face fericite! Este o varsta marcata de liniște atunci cand este dublata de o sanatate de fier.
Este insa și perioada in care apare perimenopauza și, ulterior, se instaleaza menopauza. Ciclurile menstruale devin neregulate, apar stari de nervozitate și depresie și se poate instala osteoporoza. Perimenopauza este dificila pentru femei deoarece incet, incet incepe sa dispara dorinta sexuala și viata sexuala are un alt ritm. Incep intrebari despre rolul de femeie și despre feminitate.
Privita cu optimism aceasta perioada poate fi la fel de frumoasa ca oricare alta varsta a femeii. Tot ce trebuie sa faci este sa:
- Mergi anual la controalele de rutina
- Mananci sanatos
- Mentii greutatea in limite normale
- Vaccinezi impotriva bolilor sezoniere
- Faci mișcare cel putin 30 de minute zilnic
- Suplimentezi dieta cu suplimente nutritive potrivite varstei